sâmbătă, 21 martie 2015

Accesorii telefon

V-ati cumparat recent un telefon si v-ati dat seama ca ati platit valoarea unui al doilea telefon pe achizitionarea de accesorii gsm? Daca da, inseamna ca sunteti pe drumul cel bun, atata timp cat achizitiile facute sunt destinate pentru imbunatatirea protectiei telefonului si pentru utilizarea optima a acestuia. 
Astazi, piata smartphone-urilor ne ofera o gama larga de produse auxiliare. Despre cata nevoie avem de aceste produse si cat suntem dispusi sa platim pentru ele vom discuta in randurile de mai jos.

Carcasa de telefon, un accesoriu pe care il cumparam pentru a ne proteja telefonul impotriva prafului, zgarieturilor si socurilor, pentru a-l personaliza, sau din ambele motive, o gasim pe rafturile magazinelor de specialitate, in supermarketuri si chiar pe tarabele de la colt de strada. Ce face diferenta intre acestea, este calitatea reflectata prin pret. Dar, de multe ori, suntem atrasi de design-ul accesoriului, acesta primand in fata calitatii, un lucru nu tocmai bun, pe care il realizam atunci cand intr-un moment de neatentie scapam telefonul pe o suprafata dura, unde acesta poate fi avariat.

Poate ca unii dintre noi prefera husa pentru telefon in schimbul carcasei. Husa face concurenta carcasei, avand ca avantaj gama larga de materiale din care este confectionata, numarul mare de culori precum si imprimeurile cu diverse texte si desene. Un mare dezavantaj fata de carcase este faptul ca husele nu sunt atat de rezistente la socuri, ele protejand telefonul doar impotriva prafului si zgarieturilor.    

Daca barbatii aleg pentru telefonul lor o simpla husa din piele neagra sau maro, femeilor le este mult mai greu sa asorteze husa telefonului cu gentile, una diferita in fiecare zi. Astfel, in ultimii ani, marile firme de genti le vin in ajutor femeilor, satisfacandu-le aceasta nevoie prin crearea unor huse care sa respecte aceste tendinte.
Un lucru la fel de dificil este momentul in care ajungem cu copilul intr-un magazin cu accesorii pentru telefon. Nu de putine ori am cumparat o husa pentru telefonul fiului sau fiicei, de care nu avea neaparata nevoie, pentru ca avea imprimat un personaj indragit din denele animate.

Dupa ce am analizat husa si carcasa telefonului, ne indreptam atentia catre un ultim accesoriu, folia de protectie, destinata protejarii ecranului impotriva zgarieturilor si prafului. Desi la prima vedere consideram ca este o simpla decizie, atunci cand suntem pusi in fata faptului, nu stim ce folie sa alegem, din cauza gamei variate de produse de acest gen.

Folia pentru telefon preferata de barbati este cea mata, deoarece confera telefonului un design business si o senzatie fina si aderenta la atingere. Femeile prefera folia cu antireflexie, dar nu pentru ca aceasta poate imbunatati utilizarea telefonului in conditii de lumina puternica, ci pentru ca ele considera mult mai utila o oglinda, care poate ajuta la imbunatatirea machiajului.

In concluzie, analizati cu mare atentie daca aveti cu adevarat nevoie de accesoriile pe care vreti sa le cumparati si nu va lasati acaparati de prezentarile pompoase ale vanzatorilor.

miercuri, 11 martie 2015

Circuitul hranei in natura moarta cu supermarket

Plecand de la firul de iarba sau orice fir de planta si pana in supermarket, hrana noastra ce-a de toate zilele strabate un drum lung si anevoios, cu multe serpentine si opriri brutale. Interventia oamenilor pe acest drum este esentiala in poveste, ca daca ar fi sa lasam doar natura sa-si faca treaba nu ne-am mai satisface orgoliul uman care, de multe ori, face ravagii. Deci, firul de iarba trece in stomacul unei vacute.

Sau al unei oi, ori a unui cal, sigur in stomacul unui iepure ori al unei caprioare, al unui purcel sau chiar si al unei gaini. Pe toate acestea le mancam cu pofta oricand avem chef, noi, oamenii, animale bipede. In stomacul unei ierbivore stationeaza cateva ore bune unde este mestecat si rasmestecat pana devine o pasta verzuie. Apoi o ia pe tractul digestiv si din firul acela de iarba rasare prin misterioase si incantatoare procese alchimiste lapte si carnea ce-a atat de dorita de om.

Vine apoi vremea cand omul considera ca vaca nu mai este buna sa dea lapte si o duce la abator. Din mainile crescatorului ea ajunge pe mainile primului intemediar, calaul de vacute. Isi face si el treaba, cum il duce capul, si dupa ce omoara vaca o trimite mai departe, pe alte maini, la alti intermediari, care incep sa taie profesionist trupul vacutei in bucati, din ce in ce mai marunte. O parte din carne ajunge mai departe pe alte maini, la ambalare si refrigerare si, intr-un final, in magazine.

Deci, la alt intermediar care vinde si el o bucata de mortaciune. Alte parti ce raman din vacuta iau drumul spre alti intermediari care fac salamuri, de exemplu. Apoi mai sunt cei interesati sa faca concentrate pentru alte animale. Mancare din animale pentru alte animale. Si mai sunt cei care folosesc oasele pentru a face clei. Nimic nu se arunca dintr-un animal mort, cum este vaca despre care am vorbit.

De pe pajistea de unde a fost pascut si pana in supermarket si apoi in farfuria noastra, firul de iarba a cunoscut si cunoaste transformari ingredibile la care aproape nimeni nu se mai gandeste. Fiecare este interesat doar de particica lui si nimic mai mult. Pe tot acest lung drum, unii s-au gandit sa inlocuiasca firul ierbii si sa dea vacutelor o alta mancare care sa o sature mai repede si sa o ingrase mai mult pentru a deveni profitabila. Este bine, este rau acest lucru... nu vom sti niciodata.