sâmbătă, 28 februarie 2015

Inlocuirea cooler-ului la un laptop

Daca aveti un laptop achizitionat cu ceva timp in urma, si ati observat ca cooler-ul are o functionare zgomotoasa si fluctanta din punct de vedere al rotatiei, este clar ca acesta va trebui curatat sau inlocuit . Nu trebuie sa va ingrijorati, crezand ca defectul este unul major, deoarece inlocuirea unui cooler, nu este o operatiune dificila si nici costisitoare, putand fi efectuata la domiciliu, chiar de dumneavoastra . Operatiunea nu dureaza mai mult de o ora si necesita un minim de scule si accesorii, reprezentate de un spray cu aer comprimat, o surubelnita cu cap in cruce si bineinteles cooler-ul cel nou.



Un cooler care produce zgomote ciudate nu este o problema foarte mare, cu toate ca va ceda la un moment dat, dar unul  stricat, care nu se mai invarteste, reprezinta un adevarat pericol pentru laptop, deoarece componenetele risca sa se supraincalzeasca, datorita lipsei de racire, si astfel sunt mari sanse sa se deterioreze si alte componente electronice.

Dupa cum vedeti, nu este de joaca cu ventilatoarele defecte, si in momentul constatarii unei astfel de probleme, recurgeti imediat la remedierea acesteia. La constatarea unui astfel de defect, nu trebuie sa dati fuga, imediat la magazinul cu piese pentru laptop-uri si calculatoare sau de reparatii laptopuri. Se intampla de foarte multe ori, ca aceste coolere sa se umpla de praf sau mizerie, si astfel ajung in situatia de a produce zgomote in functionare sau variatii de turatie. Dupa cum am spus, defectiunea poate fi remediata chiar de dumneavoastra, in sensul ca puteti realiza o foarte simpla interventie, care consta in suflarea cu aer prin orificiile cooler-ului.

Acestea se afla de obicei pe lateralul laptop-ului, sub forma unor grile crestate. Folositi un spray cu aer comprimat si suflati prin toate orificiile de racire. Dupa aceasta operatiune, verificati modul in care functioneaza laptop-ul, din punct de vedere al cooler-ului. Daca functionarea acestuia continua sa fie defectuoasa, cu siguranta este nevoie sa deschideti carcasa. Numarul de suruburi pe care va trebui sa le desfaceti, difera de la un laptop la altul. Odata efectuata si aceasta operatiune, mai incercati inca o data sa suflati praful de pe ventilatoare, realizand si o analiza prin aspectare a acestora.

Nu ezitati sa il invartiti usor cu mana si sa observati daca este ceva in neregula cu paletele.  Daca observati ca zgomotul persista si la rotirea manuala, cu siguranta singura solutie este inlocuirea cooler-ului cu unul nou. Operatiunea este simpla si se realizeaza prin deconectarea mufei care alimenteaza cooler-ul si scoatera acestuia din suport. In functie de model, acesta poate fi prins in surubele sau in cleme metalice sau de plastic. Montarea unuia nou se face in ordine inversa fata de demontare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu